Znakovi koji ukazuju na manjak sna

Znakovi koji ukazuju na manjak sna

Bilo da vodite stil života koji uključuje minimalno vremena za kvalitetan san ili patite od nekog oblika nesanice, prije ili kasnije pojavit će se prvi znakovi da je vaše tijelo pogođeno nedostatkom sna.

Nešto se događa s vašom kožom

Ako ne dobivate dovoljno sna, vaša bi koža to uskoro mogla pokazati. Određene studije pokazale su povezanost između manjka sna i pojave akna, što je povezano s činjenicom da spavanje utječe na lučenje hormona. Manjak sna negativno utječe i na imunološki sustav, što čini tijelo izloženijim brojnim bolestima.

Vaše oči ne izgledaju dobro

Crvenilo, natečenost, tamni podočnjaci – to su sve znakovi da vaše oči nisu provele dovoljno vremena zatvorene. Istraživanja su pokazala da su osobe koje nedovoljno spavaju, sklonije pojavi bora, otečenosti i gubitku tonusa kože. Naime, otpuštanje hormona i obnova stanica kože događaju se u vrijeme faze dubokog sna (tzv. ‘beauty sleep’), bez koje se koža sporije obnavlja i gubi na svojoj ljepoti.

Dobivate na težini

Kvalitetan san omogućava tijelu da na odgovarajuć način kontrolira hormone grelin i leptin, a koji reguliraju naš apetit i osjećaj gladi.

Ako je njihovo izlučivanje u neravnoteži zbog nedostatka sna, možete osjećati potrebu da jedete više nego što biste trebali, što često dovodi do nakupljanja suvišnih kilograma.

Žudite za junk food-om

Nakon neprospavane noći, veća je vjerojatnost da se za ručak odlučite za cheeseburger i pržene krumpiriće umjesto za salatu. Mozak koji ne dobiva dovoljno sna, vjerojatnije će žudjeti za nezdravim obrocima i grickalicama. Naime, prosuđivanje i donošenje odlluka nisu tako oštri kada ste neispavani, što olakšava drugim željama da prevladaju.

Konzumirate više kofeina

Nije veliko iznenađenje, ali ako vaše uobičajene 2 šalice kave na dan jednostavno više nisu dovoljne, vjerojatno se niste odmorili koliko biste trebali. Kofein se možda čini kao dobro rješenje za premalo sna, međutim, brzo može postati dio problema. Ukratko, dodatna šalica kave ili gazirano piće može vas trenutno razbuditi, ali dugoročno konzumiranje velikih količina kofeina može dovesti do nesanice ili čak do anksioznosti.

Često mijenjate raspoloženje

Razdražljivost je čest znak lošeg sna. Jedna studija ograničila je ispitanicima spavanje na 4,5 sati po noći u periodu od tjedan dana. Rezultat je bio povećana razina stresa, ljutnja i mentalna iscrpljenost. Ispitanici su se osjećali bolje čim su se vratili na svoje uobičajene rasporede spavanja.

Osjećate se potišteno

Depresija i manjak sna također su tijesno povezani. Naime, depresija može dovesti do nesanice, ali i obrnuto, nedostatak sna može dugoročno uzrokovati depresiju.

Pamćenje vam se čini zamagljeno i teško vam se je usredotočiti

Čak i neznatno manje sna – npr. 2 sata manje od uobičajenog – može vas učiniti neusredotočenim te utjecati na vašu koncentraciju i pamćenje. To može smanjiti vaše sposobnosti na poslu, ili još gore, za volanom.  Više od jedne trećine populacije priznaje da su drijemali za volanom!

Objavite svoj komentar