Zašto žene češće pate od nesanice?

Zašto žene češće pate od nesanice?

Učestalost svih oblika nesanice češća je kod žena nego kod muškaraca.  Naime, istraživanje američkog udruženja National Sleep Foundation 2005. godine otkrilo je da je 57% žena i 51% muškaraca izjavilo da doživljavaju neke od simptoma nesanice barem nekoliko noći u tjednu. Nažalost, samo 7% žena je izjavilo da koristi neku terapiju (lijekovima ili dodatcima prehrani) protiv nesanice.

Hormonalne promjene i nesanica

Određene faze u menstrualnom ciklusu, kao i trudnoća te menopauza, mogu doprinijeti poremećajima u spavanju, pogotovo nesanici kod žena. Ove biološke promjene često mogu poremetiti kvalitetu sna, ali i sposobnost usnivanja, no svakako im doprinose i nezdrave navike spavanja.

Iz tog je razloga očuvanje dobrih navika spavanja posebno važno za žene. Uz preporuke za urednu ‘higijenu spavanja’, postoje i brojni koraci koji mogu poboljšati san.

Ako je i vaša nesanica uzrokovana hormonalnim promjenama i naglim naletima vrućine, neka temperatura spavaće sobe uvijek bude ugodno hladnija, pokraj kreveta držite čašu s vodom za osvježenje tokom noći te svakako promijenite pidžamu i jastučnicu ukoliko se pojačano znojite tijekom noći.

Za nesanicu koja se javlja tijekom trudnoće, ne preporučuje se liječenje lijekovima, ali ni dodacima prehrani (obzirom na izostanak istraživanja na trudnicama), no možete si pomoći tako da se okružite se s nekoliko jastuka tijekom noći. Naime, pokušajte spavati na boku s jednim jastukom koji podupire leđa, jednim između nogu i još jednim na kojim možete odmarati ruke. Također, ograničite unos tekućine tijekom večeri kako se ne biste budili zbog potrebe za mokrenjem.

Za mnoge žene nesanica može biti povezana i s depresijom. Vježbe opuštanja mogu pomoći, ali važno je da prije posjetite svog liječnika ili psihoterapeuta kako bi utvrdili ispravnu terapiju za liječenje depresije te njome uzrokovane nesanice. Naime, postoje medicinski, ali i nemedicinski pristupi liječenju nesanice povezane s depresijom, pa je kod depresivnih stanja najvažniji savjet liječnika.

Objavite svoj komentar