Stres i nesanica

Stres i nesanica

Stres i nesanica usko su povezani.

Stres je najčešći uzrok nesanice, posebno one kod koje se poteškoće s uspavljivanjem i spavanjem javljaju s vremena na vrijeme.

Iako stres ne mora uvijek biti povezan s nesanicom, kod mnogih ljudi koji su dulje vremena pod stresom utvrđena je uska veza.

Naime, stres dovodi do povišene razine hormona kortizola u našem organizmu, koji zapravo djeluje tako da naš organizam konstantno čini „uzbuđenim“ i spremnim nositi se s određenom „opasnošću“. Kortizol ima potpuno suprotno djelovanje hormonu melatoninu, koji je odgovoran za smirivanje svih funkcija u organizmu i pripremu za spavanje. Kortizol dakle djeluje suprotno – nastoji održati naš organizam budnim.

Kod nesanice čiji je uzrok stres, smanjenje stresa trebalo bi uzrokovati i smanjenje nesanice. Nesanica uzrokovana stresom očituje se često u nemogućnosti utonuća u san ili dugom vremenu potrebnom za utonuće u san te u narušenoj kvaliteti sna.

Kako znati da li je nesanica posljedica stresa ili nečeg drugog?

Kao i kod bilo kojeg drugog simptoma, najvažnije je postaviti si pitanje „Kada je sve započelo?“ Da li problemi sa spavanjem dolaze i odlaze, ili su prisutni u toku duljeg perioda. Da li postoji poveznica između određenih stresnih situacija i pojave nesanice?

Treba napraviti razliku između nesanice uzrokovane stresom i nesanice uzrokovane depresijom. Ukoliko imate problema  s opuštanjem prije odlaska na spavanje, odnosno prije utonuća u san, ili se u toku dana često osjećate „bijesno“, tada je najvjerojatnije riječ o stresu. Ukoliko se pak konstantno osjećate deprimirano i nevoljko većinu dana, tada je vjerojatnije da je problem zapravo depresija, a ne stres.

Što je moguće učiniti?

Nekoliko jednostavnih rutina i savjeta vezanih uz odlazak na spavanje može znatno pridonijeti smanjenju stresa, a time pozitivno djelovati i na nesanicu.

  • Ustalite ritam buđenja i odlaska na spavanje

Bez obzira što je pravi uzrok nesanice, svakako se preporučuje ustaliti ritam buđenja i odlaska na spavanje. Pokušajte dakle odlaziti na spavanje uvijek u isto vrijeme. Ukoliko sada spavate znatno manje nego što biste trebali i nego što vam je potrebno, nemojte pokušavati naglo povećati broj sati sna – radije odlazak na spavanje postepeno pomičite za npr. 15-ak minuta prije od uobičajenog vremena kada uspjevate zaspati. Cilj je da se organizam postepeno prilagodi na dulji period spavanja te da se izbjegnu buđenja u toku noći.

  • Uzmite dovoljno vremena za pripremu za spavanje

Ukoliko patite od nesanice, najvjerojatnije vam je potreban period za opuštanje, odnosno period između intenzivnih aktivnosti koje traju u toku dana te početka „snižavanja“ tih aktivnosti što je preduvjet za brzo utonuće u san. Preporuka je da takav „umirujući“ period aktivnosti započne oko 2 sata prije odlaska na spavanje. Tada prestanite provjeravati mailove, raditi na računalu ili koristiti mobitel. Posebno ukoliko je vaša nesanica uzrokovana stresom, koji pak često može biti uzrokovan različitim poslovnim obavezama.

TV ugasite sat vremena prije odlaska na spavanje. Najbolje aktivnosti neposredno prije odlaska na spavanje su čitanje i slušanje lagane, opuštajuće glazbe.

  • Učinite svoju spavaću sobu idelnim mjestom za odmor

Izuzetno je važno da svoju spavaću sobu učinite najugodnijim mogućim mjestom u vašem domu. Nažalost, osobe koje pate od nesanice mogu već prilikom ulaska u sobu osjetiti napetost jer znaju kako sad nastupa vrijeme kada ne mogu zaspati što dodatno povećava napetost. Zato je spavaću sobu potrebno učiniti mjestom u koji volite ući, koja u vama budi ugodne osjećaje i koja vas potiče na opuštanje. Zato spavaća soba neka bude isključivo mjesto ugodnih aktivnosti poput spavanja, odmora, provođenja intinmog vremena s partnerom i sl. Nikako je nemojte učiniti radnim prostorom, te ukoliko se noću probudite, napustite spavaću sobu kako biste ovo „neprijatno“ vrijeme proveli negdje drugdje.

  • Smanjite napetost

Odvojite 10-ak minuta vremena za opuštajuću rutinu, poput dubokog disanja ili progresivnog opuštanja mišića. Ove tehnike mogu vam pomoći da se opustite što će dovesti do smanjenja krvnog tlaka i otkucaja srca.

  • Biljke kojima je dokazano opuštajuće djelovanje poput pasiflore, valerijane ili kamilice mogu pridonijeti opuštanju prije odlaska na spavanje

Biljke s opuštajućim djelovanjem

Pasiflora je biljka čije je ljekovito djelovanje poznato već odavno, naročito na smanjene nervoze i nemira. Često se u tradicionalnoj medicini koristi i kao pomoć kod nesanice, odnosno kao pomoć osobama kod kojih je nesanica uzrokovana nemogućnošću opuštanja.

Valerijana je također biljka koja se već od davnina smatra ljekovitom te se još od 19. stoljeća koristi kao prirodan sedativ.  Njezin naziv potječe od riječi „valere“ što znači „biti dobro“. Valerijana se u prvom redu koristi kao sredstvo za smirenje napetosti i tjeskobe. Ima akutno djelovanje, dakle djeluje veoma brzo. Osim za smanjenje napetosti i tjeskobe, valerijana se često koristi i kao pomoć protiv nesanice, posebno ukoliko je ona uzrokovana nemogućnošću opuštanja prije spavanja.

Kamilica se još iz vremena Egipta te Grčke i Rima koristi u medicinske svrhe zbog svog protuupalnog i umirujućeg djelovanja. Današnja znanstvena istraživanja potvrdila su da kamilica ima: protuupalno i antibakterijsko djelovanje, da djeluje na opuštanje mišića, antispazmatski i antialergijski, a ima i blago sedativno djelovanje.  Upravo zahvaljujući svom umirujućem i sedativnom djelovanju, kamilica se koristi i za pomoć kod nesanice, odnosno za pomoć kod opuštanja prije odlaska na spavanje.

Smatra se kako sve tri biljke imaju veoma sličan mehanizam djelovanja na opuštanje. Naime, aktivne komponente biljaka djeluju  poput spojeva benzadiazepina, koji se koriste u lijekovima za smirenje jer imaju smirujuće i opuštajuće djelovanje.

Ipak, za razliku od benzadiazepina, prirodni sastojci iz pasiflore, valerijane i kamilice ne uzrokuju navikavanje i ne stvaraju ovisnost. Stoga je njihova primjena u tradicionalnoj medicini veoma raširena te se često koriste kao pomoć za smanjenje stresa i opuštanje.

Kompleks ova 3 prirodna sastojka (pasiflore, valerijane i kamilice) s dokazanim opuštajućim i umirujućim djelovanjem, zajedno s hormonom melatoninom, odgovornim za signalizaciju organizmu da je vrijeme za spavanje, čini formulu Spring Relax & Sleep proizvoda.

Zahvaljujući Rapid Tab tehnologiji koja omogućava brzo razlaganje aktivnih sastojaka, a time i ubrzano djelovanje, ovaj proizvod pomaže kod opuštanja prije odlaska na spavanje, kao i kod skraćivanja vremena potrebnog za utonuće u san.

Objavite svoj komentar