Što položaj u kojem spavate otkriva o vama?

Što položaj u kojem spavate otkriva o vama?

Koji je vaš omiljen položaj za spavanje? Ležite li na leđima, boku ili trbuhu? Jeste li znali da položaj u kojem spavate može biti povezan s poteškoćama poput bolova u leđima, hrkanja, ali i s učestalošću buđenja u toku noći? Položaj u kojem spavate može čak otkriti i ponešto o vašoj osobnosti.

Donosimo vam najčešće položaje spavanja te što ti položaji otkrivaju o vašoj osobnosti, ali i vašem zdravstvenom stanju.

Spavanje na trbuhu

Spadate li u osobe koje najviše vole spavati na trbuhu? Ukoliko da, imate li ikakvih poteškoća sa spavanjem? Možda poza u kojoj spavate dodatno odmaže. Možda se ujutro ne osjećate odmorno, a u toku noći se stalno okrećete i tražite najudobniji položaj. To može dovesti do istezanja vrata, kao i donjeg dijela leđa. Ukoliko je spavanje na trbuhu vaša omiljena poza, razmislite o korištenju vrlo mekog i niskog jastuka ili ga ne koristite uopće kako bi vam vrat bio u što optimalnijem položaju.

Spavanje na trbuhu: položaj “Slobodan pad”

Oko 7% populacije spava u ovom položaju. To je položaj u kojem ležite tako da rukama grlite jastuk, dok je glava okrenuta postrance. Ukoliko spavate ovako, određena istraživanja sugeriraju kako ste najvjerojatnije ekstrovertirana i društvena osoba koja otvoreno iznosi svoje stavove. Također, osobe koje spavaju u ovom položaju čine se nervoznijima i osjetljivijima, posebno na kritike koje shvaćaju preosobno.

Vezano uz zdravlje – položaj spavanja na trbuhu veoma je dobar za probavu.

Spavanje na leđima

Ovaj položaj kod nekih osoba može uzrokovati bolove u donjem dijelu leđa. Ukoliko ih već imate, ovaj ih položaj može pogoršati. Ako hrčete ili imate dijagnosticiranu apneju, spavanje na leđima također može pogoršati problem. Patite li od ovih poteškoća, a ipak preferirate spavanje na leđima, posavjetujete se s liječnikom o tome što bi vam moglo pomoći.

Spavanje na leđima: položaj “Vojnik”

Ovaj položaj omiljan je kod oko 8% populacije. Karakterizira ga spavanje s rukama uz tijelo. Određena istraživanja sugeriraju kako su osobe koje ovako spavaju tihe i povučene. Također, mogu  imati visoka očekivanja od sebe i osoba u svojoj okolini.

Ipak, ovaj položaj može biti nepovoljan za hrkanje te povećava rizik od nepravilnog disanja i lošije kvalitete sna.

Spavanje na leđima: položaj “Zvijezda”

Svega 5% osoba spava u ovom položaju. Ležite na leđima s rukama gore i blizu glave. Prema nekim istraživanjima, osobe koje spavaju u ovom položaju dobri su prijatelji te su dobri u slušanju drugih, ali nisu osobe koje žele biti u središtu pažnje.

Spavanje u ovom položaju povećava rizik od hrkanja i poteškoća u disanju.

Spavanje na boku

Postoje različite poze spavanja na boku, ali najudobnijom se čini ona kada su vam koljena blago približena prsima – taj položaj naziva se fetalnim.

Spavanje na boku: Fetalni položaj

Više od 40% osoba spava u ovom sklupčanom položaju na boku. Najučestaliji je položaj kod žena – dvostruko više žena nego muškaraca spava u ovom položaju. Neka istraživanja sugeriraju kako su osobe koje spavaju u ovom položaju tople, susretljive i osjetljive, međutim, mogu biti i veoma osjetljive i oprezne u početku odnosa, te im treba vremena da steknu povjerenje.

Ako volite spavati na boku, najidealniji položaj je na desnoj strani jer ležanje na lijevoj strani može djelovati opterećujuće na jetru, želudac i pluća.

Spavanje na boku: položaj “Trupac”

Ovaj položaj karakterizira spavanje na boku s ispruženim rukama prema dolje. Oko 15% osoba spava “kao trupac”. Neka istraživanja pokazuju kako su osobe koje spavaju u ovom položaju društvene, pune povjerenja i opuštene. Međutim, možda previše vjeruju osobama koje još ne poznaju dovoljno.

Ovaj položaj idealan je za osobe koje pate od bolova u leđima, budući da kralježnicu drži u ravnom položaju.

Spavanje na boku: položaj “Zagrljaj”

Oko 13% osoba spava u ovom položaju s rukama prema van te ispruženima ispred tijela. Ako spavate u ovom položaju, istraživanja pokazuju kako ste iskreni i otvoreni, znatiželjni prema novim stvarima, ali i sumnjičavi  i tvrdoglavi kada se radi o odlukama koje ste već donijeli.

Za zdravlje ovaj položaj nije idealan jer može uzrokovati žgaravicu i apneju.

Spavanje na boku: položaj “Žlica”

U ovom položaju vaše je tijelo priljubljeno uz tijelo partnera, što može dovesti do češćih buđenja, međutim maženje s partnerom može biti dobro za vas. Ono dovodi do toga da vaše tijelo otpušta kemikaliju zvanu oksitocin, a to je hormon koji pomaže u smanjenju stresa, kod boljeg povezivanja s partnerom te koji vam pomaže da lakše i brže zaspete.

Ako hrčete

Kako biste smanjili hrkanje, najbolji položaj za spavanje je onaj na boku. Ukoliko volite spavati na leđima, potpora od nekoliko jastuka bi mogla pomoći. S vašim liječnikom provjerite uzrokuje li vam hrkanje pomanjkanje daha, ili osjećaj snažnog umora u toku dana, ili pak ometa vaše ili spavanje vašeg partnera u toku noći. Veoma glasno hrkanje može biti simptom apneje = stanja kod kojeg se zaustavlja disanje prilikom spavanja. Apneja može dovesti do srčanog udara, visokog krvnog tlaka te srčanih bolesti.

Ako imate bolove u leđima

I kod bolova u leđima spavanje na boku je idealan položaj. Kako biste dodatno smanjili pritisak na bok i leđa, između nogu možete staviti jastuk. Ako spavate na leđima, jastuk bi mogao pomoći tako da ga stavite ispod koljena kako biste održali prirodnu zakrivljenost leđa.

Ako ste trudni

Najčešće je udobnije – i zdravije za vašu bebu – ako spavate na boku. Lijeva strana pokazala se boljom jer osigurava bolji prijenos krvi i nutrijenata bebi. Ukoliko vas muče bolovi u leđima, stavite jastuk ispod trbuha kako biste osigurali bolju potporu. Moglo bi vam pomoći i da savijete koljena te između nogu stavite jastuk.

A što je s madracem?

Madrac koji je primjeren vašem stilu spavanja te građi tijela može vam pomoći kod mnogih problema. Madrac bi trebao biti dovoljno čvrst da pruži potporu leđima bez obzira na položaj spavanja te dovoljno mekan da prati oblik vašeg tijela. Međutim, nije lako odabrati madrac. Neke prodavaonice nude mogućnost da ga testirate na nekoliko tjedana te da ga zamjenite ukoliko vam ne odgovara.

Iako je položaj spavanja teško svjesno promjeniti, ako utvrdite da negativno utječe na kvalitetu vašeg sna, postoje ipak neki savjeti kako taj položaj možete popraviti.

Objavite svoj komentar