Ključni sastojak za očuvanje ljepote i zdravlja

Ključni sastojak za očuvanje ljepote i zdravlja

Sastojak koji je vrlo cijenjen u kozmetici te ga sadrže svi anti-age kozmetički proizvodi za ljepotu, a benefiti za zdravlje su brojni.

Riječ je o Koenzimu Q10.

Koenzim Q10 je vrlo važna supstanca u našem organizmu, te se nalazi u svakoj stanici našeg organizma. Moćan je prirodni antioksidans, a jedna od njegovih primarnih funkcija je pomoć u stvaranju energiju u vašim stanicama omogućavajući da tijelo optimalno funkcionira.

Koenzim Q10 u najvećoj koncentraciji imamo s 22 – 23 godine. Prisutan je u svakoj stanici vašeg tijela, međutim najveće koncentracije nalaze se u organima s najvećim energetskim zahtjevima, kao što su srce, bubrezi, pluća i jetra.

Starenjem u tijelu opada razina koenzima Q10 odnosno tijelo gubi sposobnost stvaranja istog. Prema nekim saznanjima, koenzim Q10 je manji za 30% u dobi od 40 godina te za 60% manji u dobi od 60 godina u odnosnu na godine kada imamo najveću koncentraciju.

Manjak se dodatno pogoršava odnosno gubljenje se ubrzava zbog svakodnevnog stresa, kroničnih bolesti, loših prehrambenih navika. Manja raznina koenzima Q10 slabi imunitet organizma zato što stanice ostaju bez potrebne energije za obavljanje svojih funkcija.

U nastavku donosimo znanstveno dokazane zdravstvene prednosti koenzima Q10:

  • Poboljšava zdravlje srca i krvnih žila budući da se najveća koncentracija nalazi u srcu, a manjak se očituje u slabijoj funkciji srčanog mišića što dovodi do zatajenja srca.
  • Poboljšava plodnost kod žena tako da štiti jajašca od oksidativnog oštećenja budući da kako starite proizvodnja koenzima Q10 se usporava te je tijelo manje učinkovito u zaštiti jajašca. Isto tako, kod muškaraca povećava koncentraciju spermija I pokretljivost spermatozoida.
  • Smanjenje bolnih glavobolja zbog povećanja cirkulacije u mozgu smanjuje učestalost, intenzitet i trajanje glavobolja.
  • Štiti kožu od oštećenja i pojave znakova starenja zato što daje stanicama kože energiju, stimulira aktivnost kože i proizvodnju kolagena.
  • Poboljšanje sportske izvedbe tako da smanjuje kronični umor. Smanjenjem koenzima Q10 smanjuje se proizvodnja adenozin trifosfata osnovnog izvora energije u organizmu koji pokreće svaku našu akciju.
  • Koenzim Q10 možete konzumirati kroz hranu (orašasti plodovi, crveno meso, plava riba, kelj, špinat, naranče, jagoda…) i kroz dodatke prehrani. Uzimanje suplemenata koenzima Q10 je sigurno i nije toksično za organizam. Ozbiljnije nuspojave nisu zamijećene.
  • Koenzim Q10 ima višestruko povoljno djelovanje na cijelo tijelo zbog sudjelovanja u stvaranju energije u organizmu i jakog antioksidativnog djelovanje. U konačnici, unosom koenzim Q10 djelujete preventivno na razvoj mnogih bolesti i procesa oksidacije u organizmu.

Izvori:

-Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Hosoi M, Ippolito E, Bavera P, Grossi MG. Investigation of Pycnogenol in combination with coenzymeQ10 in heart failure patients. Panminerva Med 52(2010) S21-S25.
-Pepe S, Marasco SF, Haas SJ, Sheeran FL, Krum H, Rosenfeldt FL. Coenzyme Q10 in cardiovascular disease. Mitochondrion 7S (2007) S154–S167
-Predictors of pregnancy and time to pregnancy in infertile men with idiopathic oligoasthenospermia pre‐ and post‐coenzyme Q10 therapy – PMC (nih.gov)
-Coenzyme Q10 Supplementation in Aging and Disease – PMC (nih.gov)

Objavite svoj komentar